HABERLERKÖŞE YAZISI

ALTYAPIDA EVRELER VE HEDEFLER

Özellikle kültürü, geçmişi ve camiası olan kulüplerde altyapı , aynı zamanda bütünleştirici birleştirici bir eğitim merkezidir.

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “ALTYAPIDA EVRELER VE HEDEFLER

Futbol altyapıdaki evreleri de kompozisyon yazarken bize öğretilen bölümlere benzetiyorum . Giriş, gelişme ve sonuç. Altyapı demek sadece oyuncu üretilen yer demek değildir, bu zihniyetle yola çıkarsak altyapı tamamen zarardan ibaret bir oluşumdur. Örneğin Türkiye’de büyük takım diye tabir edilen  takımları inceleyelim, son 5 yılda altyapı için kaç milyon lira harcamıştır ? tesisin arsa ve bina kurulum maliyeti, tesislerin iyileştirme ve bakım giderleri, tesis personel giderleri, antrenör maaşları, deplasman giderleri, forması, suyu, oyuncu transferi, dışardan gelen oyuncunun tesiste kalma maliyeti, ambulansı alt alta toplarsanız ve son 5 yılda altyapıdan kaç oyuncu A takımda kaç dk oynamış diye bakarsanız yapılan harcamanın ve verilen emeklerin anlamsız olduğunu görürsünüz. Bu bahsettiğimiz takımlar bu kadar parayı hazır yetişmiş ve gelecek vaat eden oyuncuya verseler çok daha verimli bir iş yapmış olurlar ancak altyapı dediğimiz yer bu kadar basit , yüzeysel bir konu değil. Özellikle kültürü, geçmişi ve camiası olan kulüplerde altyapı , aynı zamanda bütünleştirici birleştirici bir eğitim merkezidir.

Giriş; Spor okulu dediğimiz yer sporcunun çok küçük yaşta eğitim aldığı, kulüp ile ilgili ait olma duygusunun geliştiği, disiplinli hayatla tanıştığı, beraber hareket etmeyi öğrendiği, yenme-yenilme gibi duyguları tattığı çok önemli bir yerdir. Kulüpler açısından ise bir yandan gelir kapısı, diğer yandan da yarışmacı takımlar için oyuncu havuzu anlamına gelen bir yerdir. Önemsiz gibi görünen, çok değer verilmeyen bir konu gibi görünse de organizasyonun temel yapı taşıdır, sağlıklı koordine edilmelidir. Bu evrede sporcu, çok tekrar ve oyunla temel becerileri kazanmış olmalıdır.

Gelişme ; yarışmacı takımlara geçen sporcular burada nitelikli eğitmenler tarafından antre edilmelidir. Nitelikli, donanımlı eğitmenler Ekonomik anlamda ve tesis imkanları anlamında tatmin olacakları bir ortamda çalışmalıdır. Bu evrede sporcu temel becerilerin üstüne teknik, taktik bilgilerini ekler, nerde risk alıp almayacağına karar verir, sorumluluk almayı öğrenir. Yaş ilerledikçe daha komplike varyasyonlara uyum sağlar.

Sonuç; U-16,U17, U19 seviyesine gelmiş sporcular artık A takıma aday oyuncu olduğunun bilincinde olmalıdır. Sporcu hem fiziksel hem zihinsel olarak A takım oyuncusu olmaya hazır hale getirilir. A takıma kimin çıkacağı, tekrar Altyapıda maça çıkıp çıkmayacağı gibi konular profesyonelce yönetilmelidir. Ayrıca özellikle alt liglerde genç oyuncunun daha çabuk sahaya çıkarılması gerekir, üst liglere çıktıkça genç oyuncuyu sahaya çıkarmak daha zor bir süreç olacaktır. Bazı genç oyuncular performansı ile takıma katkı verir, bazı genç oyuncular da doğru zamanda satılarak kulübe maddi katkı sağlar. Bu çarkın sağlıklı işleyebilmesi için doğru planlamalar yapılmalıdır. Ben altyapıların, dış ilişkilerde Ana yönetime bağlı, her zaman Ana yönetime hesap veren ancak bütçesiyle ve kararlarıyla özerk bir yapıya sahip olması taraftarıyım. Altyapı temeldir ve aynı binalarda olduğu gibi temeli sağlam olan binalar çökmez aksine doğru yöntem kullanılırsa yükselir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.