HABERLERKÖŞE YAZISIÖZEL HABER

MAÇ SONU AÇIKLAMALARI

“Ben de onlara ‘’bütün maçlara çok iyi hazırlanın, çok iyi konsantre olun,36 maçın tamamını kazanın o zaman’’ demek istiyorum.”

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “MAÇ SONU AÇIKLAMALARI…”

80’li yılların başından beri futbol müsabakalarını hem televizyondan hem stadtan takip eden bir futbolsever olarak maç önü ve sonrası röportajları, basın açıklamalarını merakla beklerim. Maçtan önce herkes pamuk gibidir. Fair play’e vurgu yapan açıklamalar, seyredenlerin keyif alacağı bir maç olsun temennisi, buraya puan ya da puanlar almaya geldik gibi klasikler ile dolu bir sürü otomatikleşmiş konuşmalar yapılır. Bu açıklamaların çoğu samimiyetten ve gerçeklerden uzak olduğu gibi bilimden ve analizden de uzak açıklamalardır. Futbol dünyasındaki kalitesizliği bu konuşmalardan çok net anlarsınız. Tabi maçta fair play’den uzak onlarca hareket, davranış ve konuşma yapılıyor yani maç öncesi sahte konuşmalar hemen unutuluyor, bunun da en güzel bahanesi ; sahada çok hırslıyım ! İster 3.lig olsun ister süper lig olsun bu işten para kazanan tüm futbolcular davranışlarında kontrollü olmak zorundadır, tabi ki her insanın her sporcunun stres ve yorgunluğa bağlı davranış bozuklukları olacaktır ancak bunun sayısının artmaması ve normalleştirilmemesi gerekir.

Maç bittikten sonra kazanan sporcu ve teknik adamlar genelde ’’ hafta içi çok iyi hazırlandık, çok iyi konsantre olduk’’ gibi içerik olarak hiçbir değeri olmayan konuşmalar yaparlar. Ben de onlara ‘’bütün maçlara çok iyi hazırlanın, çok iyi konsantre olun,36 maçın tamamını kazanın o zaman’’ demek istiyorum. Yenilen sporcu ve teknik adamlar ise genel olarak hakemden şikayetçi olurlar, hakemi Allah’a havale ederler ve önümüzdeki maçlara bakacağız diyerek anlamsız açıklamalarını sonlandırırlar.

Özellikle süper ligde görev yapan, çok ciddi paralar kazanan, binlerce futbolsever tarafından takip edilen, örnek alınan teknik adamlar/sporcular daha kaliteli konuşmalar için hazırlık yapmalıdır.

Ben istiyorum maç sonunda teknik adam ; rakibimizin uzun uzun analizini yaptık ve oyuncularımıza anlattık desin.

Rakibimiz son 10 maçta 8 duran top golü atmış, buna önlem almak için çalıştık desin.

Rakibimizin sağ bek oyuncusu öne çıkmayı çok seven ama geri dönüşü zayıf bir oyuncu olduğu için ani ataklarımızın %80’ini o bölgeden yapmaya çalıştık desin,

rakibimiz uzun boylu center  forvet yerine kısa boylu-hareketli-defans arkasına koşu yapan forvet ile hücum yaptığı için biz de klasik stoper ikilimizi bu maç özelinde revize ettik ve bir stoperimizi  kısa boylu-çabuk- ikinci hamleyi çabuk yapan arkadaşlarımızdan tercih ettik desin,

mutlak galibiyete ihtiyacımız olduğu için 60.dakikadan sonra riskleri göze aldık ve orta sahadan bir oyuncu çıkarıp forveti üçledik desin,

 rakibimizin oyun kurma becerisi zayıf olduğu için kalecinin topu oyuna sokmasına izin verip hemen 3. Bölge baskısı yaptık desin,

top rakipteyken en gerideki oyuncumuz ile en uçtaki oyuncumuz arasındaki mesafeyi mümkün olduğunca kısa tutup topu tekrar kazanma süremizi 6-7 saniyeye düşürmeye çalıştık desin.

Bu tip açıklamalar eğitici, öğretici açıklamalardır. İzleyenlere keyif verdiği gibi futbol ile ilgilenen ve gelişim hedefleyen gençler için de son derece faydalı olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.