HABERLERKÖŞE YAZISI

NASIL BİR TAKIM KURACAĞIZ

“Yetenek + zeka +doğru antrenman = BAŞARI…”

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “NASIL BİR TAKIM KURACAĞIZ”

Bir futbol takımı kurmanın onlarca, yüzlerce detayı vardır. Hangi ligde oynuyorsun, hedefin ne , bütçen ne, yabancı futbolcu – yerli futbolcu kontenjanı nasıl, yaş ile ilgili kontenjanlar nasıl, yaş ortalaması nasıl, tecrübeli oyuncu dengesi nasıl sağlanır, genel olarak nasıl bir taktik ve diziliş  benimseyeceksin gibi daha burada sayamadığımız yüzlerce detay var. İşin teknik taktik boyutu olduğu gibi maddi ve psikolojik boyutları da var. Prim sistemi çok önemli bir detaydır, baskı altında performans sergileyebilme özelliği çok önemli bir detaydır.

Kaleci ; bu mevki hata kaldırmayan bir mevkidir, hem fiziksel özellikler hem yetenekler açısından kaliteli bir oyuncu bulmak zorundasınız, ayağı düzgün , topu oyuna iyi sokan kaleciler son dönemde çok değerli hale geldi. Bulunduğunuz lige göre , hedefinize göre bir yatırım yaparsınız. Beşiktaş takımı 19 yaşındaki Ersin ile şampiyon olurken Galatasaray takımı 37 yaşındaki Muslera ile şampiyon oldu. Ben kalecime iş düşürmem ya da benim çok hedefim yok diyorsanız  vasat bir kaleci ile ligi oynayabilirsiniz.

 Bekler ; bu mevkideki sporcuların defansif yönü çok kuvvetli olacak, devamlılığı çok iyi olacak ve aynı zamanda kademe – pozisyon bilgileri çok iyi olmak zorundadır. Hele hele enerjisini kontrollü kullanarak doğru zamanda ön alana çıkışlar yapıyorsa önemli oyuncu haline gelir.

Ön libero; 6 numara olarak tarif edilen bu oyuncular genellikle defansın önünde ikili oynuyor ve onlardan tek beklenti rakibi bozmak, karşılamak, kazandığı topu basit oynamak halbuki bu iki oyuncudan biri defansif olsa diğeri top kullanabilen, yetenekli bir oyuncu olsa takımın çehresi değişir. Taktiksel olarak 2 ön libero ile oynamak korkaklık değildir, oradaki oyuncu tercihleriniz sizi korkak ya da savunmacı yapar. Savunmacı, güçlü , çok koşan ama yetenekleri sınırlı oyuncu ile adam eksilten, üretken daha hücumcu oyuncu dengesini çok iyi kurabilmek gerekir.

Orta saha oyuncuları ; biraz önce ön libero olayında bahsettiğim gibi oyuncu tercihleri dengeli olmalı. Gönül ister ki orta saha oyuncumuz oyunun her iki tarafını da çok iyi oynasın ama bu kalitede oyuncu bulmak gerçekten zor. Bu mevkide genç-tecrübeli, sert-kibar, koşan-topu yönlendiren gibi farklı tiplerdeki oyuncuları taktiksel bir disiplin içinde kullanmak gerekir. Üretken , dribling yapan, adam eksilten, şut atan, derin pas atan, kilit pas atan, asist yapan, frikik kullanan oyuncu bulamıyorsanız kaliteli bir takımolamazsınız. Kanat oyuncuları atletik olacak, adam eksiltecek, gerektiğinde direkt kaleye gidecek, gerektiğinde asist yapacak, faul almayı bilecek, ofsaytı kontrol edecek.

Forvet oyuncuları ; üst liglerde kısa boylu , hareketli, çabuk, çok alan değiştiren , sprinter oyuncular değerli hale gelmiş olsa da alt liglerde halen fiziksel üstünlüğü olan forvetler sıklıkla kullanılıyor. Şu bir gerçek ki iyi forvet maç boyunca yakaladığı 2-3 pozisyondan birini gole çevirmeli.

Oyuncu tiplerinden ve özelliklerinden bahsettik ama en önemlisi oyuncu zeki olacak, algısı açık olacak, değişikliklere uyum sağlayacak. Oyuncu ; Öndeyken nasıl oynanır, mağlupken nasıl oynanır, 10 kişi kalınca nasıl oynanır gibi senaryolara çok çabuk uyum sağlayabilmeli.

Yetenek + zeka +doğru antrenman = BAŞARI

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.