HABERLERKÖŞE YAZISI

SPORDA ISINMA VE SOĞUMA

“İyi bir antrenör iyi bir kondüsyoner antrenman bilimini çok yakından takip etmeli ve bilgilerini daima güncel tutmalıdır.”

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN…

Bir yarışma veya antrenman öncesinde , o yarışma veya antrenmanın gerektirdiği optimum performansı gerçekleştirebilmek için yapılan fiziksel ve zihinsel etkinlikler dizisinin tümüne ISINMA adı verilir. Kısaca ısınma, vücudun yarışmaya veya çalışmaya bir bütün olarak hazırlanmasıdır. Bilimin gelişmesi ve değişmesiyle birlikte antrenman metodlarında olduğu gibi ısınma yöntemlerinde de değişiklikler olmaktadır. Bu bakımdan iyi bir antrenör iyi bir kondüsyoner antrenman bilimini çok yakından takip etmelli ve bilgilerini daima güncel tutmalıdır.

Isınmanın önemini çoğu sporcumuz ve antrenörümüz tam olarak anlamış değil, öncelikle bu işin önemini ve anlamını doğru aktarabilmek gerekiyor. Sporcu , doğru ısınma sayesinde müsabakanın ya da antrenmanın ilk saniyesinden itibaren oluşabilecek her türlü pozisyon için kendini hazır hale getirir.  ısınma  evresi  , sporcunun  ilk dakikadan son dakikaya kadar sportif başarısını arttırmak ve oluşabilecek sakatlıkları önlemek adına çok önemli bir evredir. Sporcunun yapmış olduğu spor dalına , yaşına, hava sıcaklığına göre ısınmanın tarzı, şiddeti, kapsamı ve süresi değişkenlikler gösterebilir.

Isınma ( Warm up ) genel anlamda formal ve informal olarak ikiye ayrılır. İnformal ısınma tüm sporlarda yapılacak düz koşu ve hareketleri içerirken formal ısınma ise basketbolda turnike, futbolda şut, voleybolda smaç gibi  sporcunun branşa özgü özel hareketlerini içerir. Takım sporlarında sporcular hep beraber ısınır ancak dikkat ederseniz bazı sporcular sahaya daha erken çıkar ve bireysel olarak ısınmaya başlar. Bunun nedeni ise kendi anatomisini iyi bilen sporcuların defalarca deneme sonucunda elde ettikleri tecrübe sayesinde yeterli ısınma süresine ulaşmak istemeleridir. Tabi ki ısınmanın süresi ve yoğunluğu çok önemli.  Kasların , eklemlerin, kan dolaşımının müsabakaya hazır hale geleceği kadar şiddetli ancak müsabakaya enerji kalacak kadar da dengeli bir ısınma olmalıdır.

Bazen takımlar ısınırken maç sonucu hakkında yorumlar yaparız çünkü ısınma ciddiyeti ve kültürü aslında sizin ne kadar istekli ve kararlı olduğunuzun küçük bir göstergesidir. Hatta yedek oyuncuların ısınması dahi bir yardımcı antrenör gözetiminde her an sahaya girebilecek ciddiyette yapılmalıdır.

Soğuma ( cool down ) ise antrenman  veya müsabaka esnasında vücudun maruz kaldığı şiddetin kademeli olarak azaltılıp durma safhasına yavaş yavaş geçilmesidir. Soğuma hareketlerinin genel amacı müsabaka/antrenman sonrası oluşabilecek ağrıları, krampları azaltmak, yorgunluk süresini kısaltmak , normale dönüşü hızlandırmak ve bir sonraki müsabakaya/antrenmana hazırlamaktır. Sağlıklı yaşam için spor yapanlar da , performans sporu yapanlar da hem ısınma hem soğuma çalışmalarını yaparak spor yaşamlarının süresini uzatabilir , oluşabilecek sakatlıkları engelleyebilir. Küçük yaşta kazanılan bu kültür , spor yaşantımızın en önemli parçalarından biri olacaktır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.