HABERLERKÖŞE YAZISI

ALMANLAR’I NASIL YENDİK

“Biz ne zaman ülkemizde doğmuş ve yetişmiş bir oyuncuyu 17-18 yaşında kulübünde ve Milli Takımda oynar halde göreceğiz ? “

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; ” ALMANLAR’I NASIL YENDİK”

18 Kasım akşamı Türkiye saati ile 22.45’te başlayan 19 Kasım gününe sarkan hazırlık maçında Almanya’yı Berlin’de 3-2 yendik. Skor üzerinden , bir maç üzerinden konuşarak büyük çıkarımlar yapmak, artık biz de Almanya gibi bir futbol ülkesiyiz demek mümkün olmasa da bazı dersler çıkarabilmeliyiz. Birincisi, bu topraklardan yetenekli oyuncu çıkar, bunu bir kenara yazalım ancak bizim sorunumuz zaten yetenek değil. Bizim sorunlarımız ; erken yaşta kazanılması gereken ve geç kalındığında bir daha kazanılamayan özelliklerin futbolcularda gelecekte yarattığı handikaplar, taktik eksiklikler, fiziksel eksiklikler, antrenmanda bilimin  daha az kullanılması, psikolojik olarak yüklenmiş olan aşırı özgüven ya da aşırı kaygı…

Şimdi maça dönelim ; Montella’nın gelmesinden sonra deplasmanda Hırvatistan’ı , Konya’da Letonya’yı yenen Milli Takımımız Euro2024’e katılmayı garantilemiş ve gruptaki son maç olan Galler maçı öncesi dünya devi Almanya ile bir hazırlık maçı planlamıştı. Almanya , FIFA dünya sıralamasında 16.sırada olan bir takım , Milli takımımız ise 38.sırada yer alıyor. Oyuncu değerleri  toplamı açısından da Almanya bizim yaklaşık 5 katımız kadar daha değerli bir kadroya sahip. Kalede Mert, Uğurcan gibi devamlı oynayan kalecilerin yerine Altay vardı, Çağlar Söyüncü, Merih Demiral, Cengiz Ünder, Hakan Çalhanoğlu gibi devamlı oyuncuların yerinde Abdülkerim Bardakçı, Ozan Kabak, Kaan Ayhan, Kenan Yıldız gibi oyuncular vardı. Montella bu maça hem zihinsel hem taktiksel olarak çok iyi hazırlanmış. İki hafta önce de Okan Buruk’un Bayern Münih’ e yaptığı gibi defansif anlamda önde baskı yaptık, ayağında top olan oyuncuya şiddeti yüksek pres uyguladık, temaslı oyunu tercih ettik, fazla kişiyle baskı yaparken de boşta kalan Alman oyuncuları iyi paylaştık, oyun boyunu kısaltarak pres devamlılığını sağladık. Ofansif anlamda ise kazandığımız topları fazla hazırlık pası yapmadan direkt oynamaya çalıştık, dribling kabiliyeti yüksek oyuncularımız dikine mesafe kat etmeyi düşündüğü için rakibi devamlı yüksek tempo ile zorladık. Attığımız 3 gol de uzun topların neticesinde oluştu. İlk golde Abdülkadir kendi kanadındaki Ferdi’ye , ikinci golde Kaan Ayhan çaprazdaki Kenan Yıldız’a , üçüncü golde Yusuf Yazıcı arka direkteki Abdülkadir’e uzun oynadı.

Bu maçın iki kaptanı da Türk kökenli ve Gelsenkirchen doğumluydu. İlkay Alman milli takımını, Kaan ise Türk milli takımını tercih etmişti. Bu da farklı bir hikaye olarak akıllarda kalacak. Kenan Yıldız ise 18 yaşında  Regensburg doğumlu Türk milli takımını seçen müthiş bir oyuncu. Bayern Münih altyapısında göze çarpan, 10 yaşında Adidas ile sözleşme yapan , 2022’de Juventus’a transfer olan  bu genç yıldız ile ilgili ileride çok daha fazla konuşacağız.

Fiziksel, zihinsel ve taktiksel olarak hazır olduğunuzda Almanya ile başa baş oynayabilirsiniz fakat beni rahatsız eden konu şu ; biz ne zaman ülkemizde doğmuş ve yetişmiş bir oyuncuyu 17-18 yaşında kulübünde ve milli takımda oynar halde göreceğiz ?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.