SPORDA BEDEN DİLİ
“Tedirginliğin ve endişenin fazlası zarar olduğu gibi özgüvenin de fazlası zarardır.”
CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN …
Beden dili; vücut duruşu, jestler, mimikler, yüz ifadeleri ve göz hareketlerinden oluşan zihinsel ve fiziksel faaliyetlerle desteklenen ve Sözel olmayan İletişim şeklidir. Beden dili kullanılarak gönderilen sinyaller, neredeyse tamamen bilinçaltı tarafından algılanarak işlenir ve anlamlandırılır. Beden diline bakarak bir insanın o anki durumu hakkında bilgi edinilebilir, İçinde bulunduğu ruh haline göre dışarıya verdiği işaretler farklılık kazanır. Bu sayede kızgınlık, öfke, gerginlik, hoşlanma, zevk, mutluluk gibi farklı duygular insanların vücut diline bakarak anlaşılabilir.
Sporda da beden dilinin çok önemli olduğuna inanıyorum. Sosyal hayatta kimin yalancı kimin tedirgin olduğunu anladığımız gibi sporun içinde bulunan insanların da ruh hali ile ilgili bir çok yorum yapabiliriz.
Ülkelere, kültürlere, cinsiyete ve yapılan branşa göre ufak tefek farklılıklar olsa da genel anlamda beden dili benzer özelliklere sahiptir. Oyuncuların otobüsten stada geçişte ve ısınmada gösterdikleri tutum, yöneticilerin basın açıklamalarındaki duruşu, teknik adamların beden dili bizlere her zaman ipuçları verir. Sporcu üzerinden konuşmak gerekirse kimin daha hazır, istekli , kararlı ve özgüvenli olduğunu da anlarız kimin tedirgin ve endişeli olduğunu da anlayabiliriz. Özellikle basketbol, futbol gibi hızlı oynanan branşlarda iletişimin %60-70’i sözsüz olarak yapılır. Müsabaka esnasında hangi sporcuların birbiriyle daha iyi arkadaş olduğunu, kimlerin küs olduğunu, yedek kalmaktan dolayı kimin mutsuz olduğunu, oyundan alınmaktan dolayı kimin tepkili olduğunu çok rahat algılarız.
Kazanmanın, kaybetmenin, sevincin, gururun, utanmanın her zaman bir ifadesi vardır ama asıl olan gizlenen, gösterilmeyen mesajları algılayabilmektir. Şimdilerde ‘’ALFA’’ diye tabir edilen benim ise basit bir dille ‘’LİDER’’ dediğim oyuncuları, teknik adamları daha dikkatli takip etmenizi tavsiye ederim. Özellikle takım sporlarında işler kötü giderken gözler LİDER’e döner ve herkes ondan gelecek beden dili mesajına odaklanır. ‘’Sakin olun, hallederiz, telaşa gerek yok’’ mesajını alan takım gerekli tepkiyi hep beraber göstermektedir. Teknik adamın kenardaki davranışları ve duruşu da sporcuyu sözsüz olarak motive eder, ikaz eder , kendine getirir.
Tedirginliğin ve endişenin fazlası zarar olduğu gibi özgüvenin de fazlası zarardır . Fiziksel ve taktiksel çalışmalar bittikten sonra optimal seviyede bir kaygı ve özgüven ile müsabakaya çıkılır. Sağlıklı beden dilinin kendi motivasyonumuza katkısı olduğu gibi vahşi yaşamda olduğu gibi rakipler üzerinde de etkisi olacaktır. Kazanmak için küçük detayların önem kazandığı şu dönemde içi dolu bir özgüvenin beden dilimize yansıması da bizler için önemli bir ayrıntı olacaktır.