HABERLERKÖŞE YAZISIÖZEL HABER

PAS OYUNU ŞART MI ?

“Bu topa sahip oldum, çok pas yaptım işleri hikayeleri göz boyamak için kullanılır hale geldi.”

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “PAS OYUNU ŞART MI ?”

Futbolda son zamanlarda daha çok moda olan, aynı zamanda da git gide daha çok tartışılan bir konu ; topa sahip olmak. Benim çocukluğumda bu oyunu ekol haline getiren takım Barcelona’ydı. Herkesin dilinde Barcelona gibi olmak diye bir terim gelişmişti. Rakibine topu kaptırmadan çok pas yapan takımlara ‘’Barcelona gibi oynuyorlar’’  denilirdi. Ben takımımı Barcelona gibi oynatmak istiyorum diyen adama iyi teknik adam gözüyle bakılırdı. Zaman geçtikçe bu oyun tarzını başka kulüpler ve başka teknik adamlar da benimsedi . Bu oyunun temelinde çok pas, basit pas, garanti oyun, sabırla topu çevirmek, atak yönünü değiştirmek ve sonunda rakibin yarattığı bir boşluğu bulup sonuca gitmek vardı. Peki bu yazdıklarımızı yapmak bu kadar kolay mı , kolaysa neden bu tarzı tüm takımlar uygulayamadı ? öncelikle şunu söylemek gerekir, oynamak istediğiniz oyuna uyumlu oyuncu profiline sahip misiniz? Oyuncu kaliteniz neye müsait? Takımınızda Koeman, Guardiola, Nadal, Ferrer, Laudrup, Amor, Bakero, Stoichkov, Beguiristain gibi oyuncular varsa tabi ki pas oyunu oynamak gibi bir tercihiniz olabilir. Oyuncu kalitesi ile oyun mantığını, felsefesini birleştirip disiplinli bir takım yaratabilirseniz ve fiziksel olarak da bu oyunu 90 dakikaya yayabilecek güce sahip olursanız hayalinizdeki pas oyununu oynayabilirsiniz.

Beni rahatsız eden konu şu, bir teknik adam bir takıma geliyor ve oyuncu kalitesine bakmadan defanstan oyun kurarak çıkmak istiyorum diyor, pas oyunu oynamak istiyorum diyor. Sevgili Hocam; senin kalecin 5 metreye pas atamıyor, senin stoperlerin top kontrolü yaparken top tribüne gidiyor, sen nasıl defanstan oyun kuracaksın? Senin kalecin Taffarel gibi Brezilya milli takımında top cambazları ile birlikte 5’e2 oynayan bir kaleci mi, bu top tekniğine sahip mi, bu özgüvene sahip mi, stoperlerinin-ön liberonun -beklerinin ayağı temiz mi ? Sen bu kadro ile daha ceza sahasından çıkmadan topu kaptırıp gol yersin. Rakip için bulunmaz fırsat. Taktiğe, varyasyano , çalışıp didinmeye gerek yok; ön alanda baskı yap, topu kap , 2 pasta golü at. O yüzden Sevgili Hocam , oyuncu profilin neye müsaitse önce onu oynamak zorundasın. Zaman içinde istediğin trasnferleri yaparsan ve oyuncuların istediğin seviyeye getirebilirsen yine hayalindeki oyunu oynamayı düşünürsün.

Alanyaspor, kendi evinde %66 topa sahip olup İstanbulspor’a 0-1 yenilmiş, kendi evinde %65 topa sahip olup Sivas’a 0-3 yenilmiş, kendi evinde %70 topa sahip olup Giresun ile 1-1 berabere kalmış. Bu topa sahip oldum, çok pas yaptım işleri hikayeleri göz boyamak için kullanılır hale geldi.

Profesyonel hayatta çalışmalarınızı sonuca çeviremezseniz, istatistik kağıtlarınızı koltuk altınıza verirler. Maçları tv’den izlersiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.