GENÇ SPORCU KOÇLUĞU
Cenk Karslı’nın Kaleminden ; “GENÇ SPORCU KOÇLUĞU…”
Genç ya da çocuk ne derseniz deyin , sporcu olması için uğraş verdiğimiz bu insanlar robot değil. Bu insanlar hırslı ebeveynlerin , kontrolsüz antrenörlerin kendisini tatmin etme malzemesi değil. Hayatının bir dönemini profesyonel sporcu olarak geçirecek ya da hayatının bir döneminde hobi olarak spor yapacak çocuklara terminatör muamelesi yapamazsınız. Hayata yeni başlamış olan ve ileride toplum içinde yer alacak bireylerin bedenlerini saçma sapan antrenmanlarla heba etmeye hakkınız olmadığı gibi bu bireylerin ruh sağlığını bozmaya da hakkınız yok. Yetişme çağındaki bu çocuklara yapacağınız yanlış davranışlar ileride bu bireylerin içine kapanık, özgüvensiz, saldırgan, asosyal, yardımlaşmayan, empati yapmayan bireyler olmasına neden olabilir. Bu bireylerin sayısal olarak çok fazla seviyelere ulaşması ise içinde yaşadığımız toplumu çekilmez bir duruma getirir. Bu nedenle bireylerin sağlıklı yetişmesi, hepimizin sorunudur hepimizi ilgilendirir.
Hayalimde şöyle bir koçluk var ; öncelikle ebeveyne her konuda uzman olmadıklarını ve çocuğu yönlendirme işini bir uzmana bırakmaları gerektiğini anlatmak gerekiyor. Sonrasında çocuğun ilgi duyduğu sporu öğrenmek , çocuğun hangi spora yeteneği olduğunu öğrenmek lazım. Bu ikisi birbirinden farklı ise rehberlik etmek gerekir. Rehberlikte , kişi istediği seçimi özgürce yapar , siz sadece seçenekleri ve olabileceklerini tüm açıklığı ile anlatırsınız. Devamında ise sporcuya , hedefleri doğrultusunda sağlıklı antrenman yapabileceği, davranışları ve bilgisi ile çocuğa faydalı olacağına inandığımız bir kulüp bulunur. Unutmamak gerekir ki, birey uzun yıllar spora yatırım yapsa da profesyonel sporcu olamayabilir, bu sporcuyu topluma faydalı olan her yönüyle sağlıklı bir birey olarak yetiştirmek her seyden daha önemlidir. Çocuğun eğitim hayatındaki durumu , okuldaki ilişkileri, arkadaşlarına ve öğretmenlerine davranışları takip edilir. Beslenme alışkanlıkları gözlemlenir, yanlış beslenme ile ilgili önlemler alınır. Hayatın okul ve spordan ibaret olmadığı , sosyal hayat içinde genel kültürün önemi anlatılır, uygun saatlerde sinema, tiyatro, konser, müze gezme gibi etkinliklere katılması sağlanır. Sporcu , ailesinden pahalı bir ayakkabı istediğinde aile imkanlarını zorlar ve bu ayakkabıyı almaya çalışır. Sporcu koçu burada da devreye girip genç sporcuya bunun şart olmadığını, markadan ziyade materyalin işlevi ile ilgilenmesi gerektiğini uygun dille anlatmalıdır.
Çok yönlü gelişimine katkı sağladığımız sporcu; profesyonel sporcu olma yolunda bir adım daha önde olacaktır, profesyonel spor yaşamı daha verimli ve uzun sürecektir, spor yaşamında örnek bir insan gibi davranacaktır, biraz fazla para kazanıp farklı ortamlar gördüğünde şaşırmayan bilinçli bir birey olacaktır. Profesyonel sporcu olamazsa da sosyal ve kültürel açıdan toplumun seviyesini yukarıya çekecek , yaptığı her işte başarılı ve mutlu bir birey olacaktır. İnsan yetiştirmek ciddi bir iştir, tesadüflere bırakamayız.