HABERLERKÖŞE YAZISI

A TAKIM – ALTYAPI İLİŞKİSİ

“Yine çok yanlış düşüncelerden  biri de ‘’A takım ne oynuyorsa , altyapı da o oyunu oynamalı’’ düşüncesidir.”

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “A TAKIM ALTYAPI İLİŞKİSİ”

80’li ve 90’lı yıllarda şahit olduğum cahilce olayları hiç unutamıyorum. A takım hocası bir imparator edasıyla 4 dakika altyapı antrenmanı izler , sadece laf olsun diye orada bulunur, ilgilenmiyor demesinler diye geçerken şöyle yalandan bir göz atar hatta kulübün tek sahibi ve tek karar vericisi olduğu için ‘’şu uzun saçlı çocuk yarın bizim antrenmana gelsin’’ der. 4 dakikalık formalite altyapı antrenmanı izleme tiyatrosunda kimin hangi yeteneğini nasıl gördüyse böyle Showlar çok sık yapılırdı. Biz bu işler çok eskilerde kaldı sanıyorduk ama maalesef halen bu tarz tuhaf uygulamalara devam eden teknik adamlar ve bu tarz liyakatsiz işlere izin veren kulüpler var. Modern , düzenli, bilimsel, liyakatli  ve sağlıklı sistemi olan kulüplerde bu işler nasıl olur anlatayım ; A takım teknik direktörü ekibiyle birlikte altyapıdan bir oyuncunun A takım antrenmanına katılması için gerekli ihtiyaca karar verir, A takımın hangi mevkide ne tarz bir oyuncuya ihtiyacı varsa bir rapor halinde Altyapı teknik koordinatörüne iletilir. Altyapı teknik koordinatörü ,Altyapı Başkanına bilgi vermek suretiyle raporda tarif edilen ve ihtiyaca cevap verecek oyuncu tespit edilir, kategori antrenörüyle birlikte A takım antrenmanına çıkmasına karar verilir. Süreç bu şekilde işlerse kulüpler , yönetimler, teknik adamlar saygınlık kazanır. Tabi ki süreç bu kadar kısa ve basit değil, daha çok ayrıntı var. A takıma çıkan genç oyuncu orada temelli mi kalacak yoksa kendi kategorisi olan takıma git gel mi yapacak ? Bu ayrıntılar genç oyuncuya ve altyapıdaki sorumlulara önceden net bir şekilde ifade edilmeli. Aksi takdirde genç oyuncu mental olarak yıpranır, tavır ve davranışları olumsuz bir yöne doğru gidebilir. Bu açıdan genellikle A takım antrenmanına çıkmış genç oyuncunun kendi yaş kategorisine dönüş yapması pek sağlıklı olmaz.

Ayrıca A takımda kadro dışı bırakılan oyuncu neden altyapıdan bir antrenörle antrenman yapsın, altyapıda kısıtlı maaş ile çalışan antrenör sizin hamalınız mı ? A Takımda kadro dışı kalan oyuncu A takım teknik kadrosundaki antrenörlerden biriyle özel çalışma yapar, takım antrenmanı için tabi ki U19 takımı en uygun tercih olacaktır.

Yine çok yanlış düşüncelerden  biri de ‘’A takım ne oynuyorsa , altyapı da o oyunu oynamalı’’ düşüncesidir. Kültürü, ve geleneği olan kulüplerde ‘’Altyapı ne oynuyorsa, A takım onu oynar’’ ancak , A takım bazen düşmemeye oynarken , Altyapı şampiyonluğa oynar. Bu gibi durumlarda hedefler farklı olduğundan oyun tarzı , taktiği ve dizilişi de farklı olacaktır. Bu nedenle altyapıdaki sporculara çeşitli dizilişler öğretilmeli, 10 kişi kalınca nasıl oynanır öğretilmeli. Kısacası çok yönlü eğitim vermek ve değişen durumlara çabuk adapte olabilmeyi öğretmek gerekir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.