HABERLERKÖŞE YAZISI

YILLIK ANTRENMAN PERİYOTLAMASI

“Başarı için bazen diğerlerinden daha fazla çalışmak gerekir bazen de daha doğru çalışmak gerekir. “

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “YILLIK ANTRENMAN PERİYOTLAMASI”

Antrenmanın tanımı; egzersiz fizyologlarına göre; organizmaya yapılan yüklenmelerle, yüklenmeler sonucu organizmanın morfolojik ve fizyolojik olarak uyumunun ve bu uyuma bağlı olarak verim artışının meydana gelmesidir.  Antrenman bilimcilere göre; İnsanın fizyolojik, psikolojik, zihinsel, teknik, taktik, motorsal performans yeteneğini yükselten planlı, programlı, organize bir hazırlıktır.

Antrenman planlama süreci, sporcunun yüksek antrenman ve sporsal verimlilik düzeylerine ulaşmasına yardım eden iyi düzenlenmiş sistemli ve bilimsel bir yöntemin sunumudur. Planlamanın etkili olabilmesi için antrenörün üst düzeyde uzmanlığa ve deneyime sahip olması gerekir. Bir planın oluşturulabilmesi için fiziksel eğitimin tüm alanlarına ilişkin bilgiye, sporcunun gelişimi ile ilgili elde edilmiş verilere de sahip olunması gerekir.

ANTRENMAN PLANLAMASINI  ;  Sporcuların biyolojik yaşı ve antrenman yaşı, Cinsiyeti, Takımınızın hangi lig ve seviyede müsabakalara katıldığı, Sporcunun, antrenörün, yönetimin, kamuoyunun ve seyircinin hedefleri,  Sporcunun ve takımınızın geçmişteki başarı ve başarısızlıkları, Sporcunun ve takımınızın ve yönetiminizin deneyimi, Sporcunuzun antrenman seviyesi , Sporcunuzun sağlık durumu gibi faktörler etkiler.

ANTRENMAN PROGRAMINI ise  Sporcularınızın özel yaşantısı, Antrenman olanakları,  İklim, Fikstürün durumu,  Oynayacağınız taktik, Sporcularınızın birliktelik süreleri,  Sporcularınızın kültür farklılıkları ve seviyesi, Kamp yapılıp yapılmadığı veya kamp koşulları, Hazırlık ve müsabaka döneminin süresi gibi faktörler etkilemektedir.

Antrenmanın Kapsamı;  Antrenmanın içerdiği tüm nicel özellikler; Antrenman süresi, yapılan tekrar sayıları, kullanılan setler, drillerin uzunluğu. Antrenmanın Şiddeti; Antrenmanın içeriğinin nitel özellikleri. Yapılan işlerin kalitesi; Yapılan toplu yada topsuz antrenmanların şiddeti, Anaerobik eşik, Aerobik eşik şiddeti.. Antrenmanın Yoğunluğu; Çalışma /dinlenme oranı. İki antrenman arasındaki süre, yada bir antrenman içindeki iki drill arasındaki süre Antrenmanın Bileşkenlik düzeyi; Antrenmanda kullanılan hareketlerin beceri çeşidi ve seviyesi olarak ifade edilebilir.

Yıllık antrenman planları branşa ve fikstüre göre hazırlanmalıdır. Örneğin Türkiye’de futbol ile ilgili yıllık plan 5 bölüme ayrılır. 1.Hazırlık dönemi,  1. müsabaka dönemi,  2. Hazırlık dönemi, 2. Müsabaka dönemi ve  Geçiş periyodu şeklinde oluşmaktadır. Geçiş periyodu ülkemizde çok ciddiye alınmayan bir süreçtir ancak profesyonel sporcuların bu dönemi de bilinçli bir çalışma ile geçirmeleri gerekir.

Antrenman Bilimi her gün gelişen ve değişen bir bilim dalıdır, güncel olarak takip edilmesi ve zeki insanlar tarafından yorumlanması gerekir. Yemek tarifi kitabından bakarak herkes benzer yemekleri yapabilir ancak antrenman bilimi kitabına bakarak herkes şampiyon olamaz, başarılı olamaz. Başarı için bazen diğerlerinden daha fazla çalışmak gerekir bazen de daha doğru çalışmak gerekir. Başarıya  ulaşmak için bilimden faydalandığımız gibi kendi yaratıcılığımızı ve farkımızı da yansıtabilmeliyiz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.