HABERLERKÖŞE YAZISI

NE KADAR KUVVETLİSİN…

“Futbolda kuvvet tabi ki mevkisel farklılıklar da göstermektedir. “

CENK KARSLI’NIN KALEMİNDEN ; “NE KADAR KUVVETLİSİN…”

GÜNÜMÜZDE ÜST SEVİYEDE FUTBOLCU OLABİLMENİN EN ÖNEMLİ İHTİYAÇLARINDAN BİRİ, ALT VE ÜST EKTRİMİTENİN VE GÖVDENİN KUVVETLİ OLMASIDIR.

Antrenörler ve futbolcular arasında kuvvet antrenmanları futbolcuları ağırlaştırır, Kuvvet antrenmanları futbolcunun koordinasyonunu bozar, Kuvvet antrenmanları futbolcuyu yorar gibi bazı endişeler vardır ancak bilimsel ve bilinçli yapılan kuvvet antrenmanlarının futbolcuya her hangi bir dezavantajı bulunmamaktadır. Bizim kültürde bazı inanışlar vardır, boyun 180 ise kilon en fazla 70 olmalıdır gibi temelsiz bilgilere çok önem veririz ama İngiltere liginde gördüğümüz bazı futbolcuların boyu 180 kilosu da 80 ve bu sporcular bizim futbolcularımızın yanından uçak gibi geçiyor. İngiliz futbolcular hem çevik hem kuvvetli olunabileceğinin en büyük kanıtıdır.

İkili mücadeleleri kazanmayı geliştirmek, Kafa topunda daha yukarı sıçramayı geliştirmek, Sprintte ilk çıkışta performans gelişimi için, kısa zamanda maksimal hıza ulaşmak için, Futbolcunun  ani duruş ve yön değiştirmelerde performansı arttırmak , Genel maksimal kuvveti geliştirerek sakatlanma riskini azaltmak, Sakatlık sonrası hızla iyileşmek, daha iyi bir rehabilitasyon sağlamak, Oyuncunun sahip olduğu kuvveti korumak, Maç sırasında ilerleyen dakikalarda da kuvvet potansiyelini korumak amacıyla kuvvet antrenmanları yapılır.

Kuvvet antrenmanı yükleme parametreleri ;  Futbolun ve futbolcunun kuvvet ihtiyaç analizi , Kuvvet antrenmanının amacı , Egzersiz seçimi ,Egzersiz sırası ,Kuvvet seviyesi testi sonucunda belirlenen egzersiz şiddeti ,Kas kuvvet dengesi ,Egzersiz hızı ,Set ve tekrar sayısı ,Dinlenme süresi ,Antrenman sıklığı ,Antrenman kapsamı gibi maddelerle detaylandırılır.

Futbolda sezon dışı kuvvet antrenmanlarında futbola özgü egzersizlerin olmadığı maksimal kuvvet içeren düşük sıklıkta çalışmalar yapılır, sezon öncesi ise futbola özgü egzersizler ile birlikte orta ve yüksek şiddette maksimal kuvvet-patlayıcı çabuk kuvvet çalışmaları yapılır. sezon içine geldiğimizde antrenman sıklığının düşük ancak futbola özgü egzersizlerin yüksek olduğu çalışmalar ile devam edilir.

Futbolda kuvvet tabi ki mevkisel farklılıklar da göstermektedir. Yapılan araştırmalarda ve testlerde yarım squat ve bench press çalışmaları baz alındığında en kuvvetli oyuncular savunma oyuncuları, sonra forvet oyuncuları  ve en sonda da orta saha oyuncuları olarak sıralanır. Futbolda bir oyuncunun sizden daha fazla ağırlık kaldırıyor olması saha içinde size üstünlük sağlayacağı anlamına gelmiyor. En basit anlatımla bir omuz omuza mücadele sadece kassal bir rekabet değildir. Ayaklarını yere daha dengeli basan, vücut koordinasyonu daha düzgün olan, kişisel zekası ve darbe zamanlaması daha iyi olan sporcular her zaman daha avantajlı olmuşlardır. Futbolda kuvvet tabi ki olmazsa olmaz ancak bu çalışmanın futbola özgü olması , diğer motorsal özellikleri de destekler  ve korur  şekilde olması gerekliliği kaçınılmazdır.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.