HABERLERKÖŞE YAZISIÖZEL HABER

SPOR PSİKOLOJİSİ

Uzman Psikolog & Spor Koçu Hale SERT’in Kaleminden ; “SPOR PSİKOLOJİSİ NEDİR ?”

Bu yazımızda Spor Psikolojisi nedir? Spor Psikolojisinde var olan problem alanları nelerdir? Konu başlıklarını ele alacağız.

Psikoloji, insanın tüm davranışlarını kişilerin zihinsel yapılarını ve bilinçli ve bilinçsiz davranışlarını incelerken buna sebep olan içsel ve dışsal nedenlerini de araştırır. İnsan davranışlarının açıklanabilmesi ve yorumlanabilmesini için hayvan davranışlarının da bu alanda incelenmesi de psikoloji alanında görülür.Bilindiği üzere psikolojinin bir çok alt dalları vardır. Sosyal Psikoloji, Eğitim Psikolojisi, Deneysel Psikoloji, Klinik Psikoloji, Gelişim Psikolojisi, Örgüt Psikolojisi ve Spor Psikolojisidir.

Spor psikolojisi: Kişilerin psikolojik özelliklerinin araştırılmasıyla birlikte takım sporlarında ve bireysel sporlarda var olan performanslarının nasıl en üst düzeye ulaştırılabileceği konusu üzerinde çalışır. Bireylerin sportif performans seviyesini artırmaya, öğrenmeyi hızlandırmaya, performansı engelleyen psikolojik etkenleri ortadan kaldırmaya yönelik çalışmalarda spor psikolojisi yer almaktadır. Bu çalışmalar spor psikolojisinin neden var olduğunu da göstermektedir.

SPOR PSİKOLOJİSİNDE VAR OLAN PROBLEM ALANLARI NELERDİR?

  1. Performansı arttırmada, antrenman sırasında ve yarışa hazırlık evrelerinde sporcuya uygulanacak motivasyon teknikleri, konsantrasyonu ve dikkati arttırıcı çalışmalar gibi sportif verimi en üst düzeye çıkartmakla ilgili süreci kapsar.
  2. Teknik öğretiminde hızlandırıcı uygulamalar sırasında sporcuların motor öğrenme aşamalarında antrenör tarafından uygulanan fiziksel ve zihinsel antrenman teknikleri, antrenör özellikleri, sporcuların zihinsel yetenek ve becerileri inceleme alanını da kapsamaktadır.
  3. Sporcu performanslarının önündeki ruhsal engellemelere yönelik sporcunun üstün performans göstermesini engelleyebileceği stres, korku, kaygı gibi duygusal durumların incelenmesi ve sporcuların bu durumlarla baş edebilmesi için gerekli stratejilerle başa çıkmasının öğretilmesidir.
  4. Sporcuların yaşadığı sosyal psikolojik etkenlerde antrenör ile sporcular, sporcularla diğer sporcular arasındaki uyumu ve bu uyumun takım ve antrenör üzerindeki etkilerini de incelemektedir. Kişilik özellikleri ve bulunduğu çevreyi birlikte gözlemleyerek yaşadıkları sorunları incelemektedir.
  5. Etkinlikler sırasında var olan ortamlardaki tüm koşulların sporun yapılacağı zemin, ısısı, ışıklandırması, çevreden gelen diğer fiziksel durumların psikolojik ve ruhsal etkenlerinin sporcu performansı üzerindeki etkilerini ele almaktadır.

Spor psikolojisinde var olan problem alanlarını öngörebilmek, saptayabilmek sportif faaliyetlerde olumlu sonuçlar elde edilmesine olanak sağlayacağı bilinmelidir.

HAFTAYA …Kaygının Sportif Performansa Etkileri ve Sportif Faaliyetlerde Kaygı ile Baş Etme Stratejilerini ele alacağız.

Karabağlar Spor Kulübü Uzman Psikolog & Spor Koçu – Hale SERT

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir